חייגו לייעוץ:
077-803-5216

עורך דין פשיטת רגל

"לי זה לא יקרה", בטח שמעתם את המשפט הזה כשהזכרתם למישהו את המושג עורך דין פשיטת רגל. תופתעו לשמוע, שזה יכול לקרות כמעט לכולם. פשיטת רגל, או בשמו העדכני, כפי שכבר נקבע בחוק, הליך חדלות פירעון, הוא ללא ספק הליך מורכב וקשה, לכל אחד ולכל משפחה. יש לו השלכות גם בתחום הכלכלי, אך גם בתחום המשפחתי, הנפשי, וכמעט לכל תחומי החיים. וכאמור, זה יכול לקרות לכל אחד. מה זה אומר הליך של פשיטת רגל? מה אומר החוק לגבי ההליך? למה צריך עורך דין פשיטת רגל? ואיך בוחרים את עורך הדין המתאים ביותר עבורנו?. כל הפרטים, במאמר שלפניכם.

עורך דין פשיטת רגל – הקדמה קצרה

הליך פשיטת הרגל בוטל עם חקיקת חוק חדלות הפירעון ושיקום כלכלי, אולם במאמר זה למען הנוחות נכנה את הליך חדלות פירעון, הליך פשיטת רגל. צריך להבין שההליך הוא רק אחד מכמה מסלולים משפטיים, שקשורים במחיקת חובות. כמובן שלפני שאתם בוחרים את אחד המסלולים הללו, התייעצו עם עורך דין פשיטת רגל, שיבהיר להם האם אתם במסלול הנכון עבורכם, היות ויש חובות שלא נכללים בפשיטת רגל.

שימו לב, רצף אירועים אחד לא בהכרח יהיה דומה לרצף אירועים אחר, ולכן, על עורך הדין לבחון את נסיבות האירוע הספציפי שלכם, את מצב החובות ופרטים נוספים שלכם, הדורשים בדיקה מעמיקה, וכך ייתן את הפתרון המתאים ביותר עבורכם. החשש הוא שההסתבכות הכלכלית שלכם, תסחוב אחריה הסתבכות של אנשים קרובים נוספים אליכם, אם לא תטפלו בחובות שלכם בדרך המתאימה (יש לבדוק למשל, אם יש זכויות קיימות או עתידיות, ההפרשות לפנסיה לאורך השנים וכיום וכד').

עורך דין פשיטת רגל
עורך דין פשיטת רגל

מה יעשה עורך דין פשיטת רגל?

אם הוא מבין בתחום, הוא ידע בדיוק לעיין בנתונים שתציגו לו, לבחון את דרכי הפעולה השונות, לשקף לכם את היתרונות והחסרונות בכל מסלול משפטי, ולבסוף, אם הליך של פשיטת רגל, הוא אכן ההליך המתאים ביותר, הוא ימליץ לכם עליו. כמובן שיעשה זאת רק לאחר שיבדוק את כלל הבדיקות הנדרשות, והן בין היתר – זכויות בירושה, או כל נכס פיננסי אחר, כמו קרן השתלמות או משהו דומה, פיצויים ממקום עבודה קודם ועוד. 

התייעצות עם עורך דין פשיטת רגל – לפני הגשת המסמכים!

שימו לב, פרט חשוב, עורך הדין פשיטת רגל שלכם, או שאתו אתם מתכננים להתייעץ, צריך לעבור על המסמכים שלכם, ולגבש את חוות דעתו, לפני שאתם מתחילים להגיש מסמכים. המסמכים מספרים את הסיפור העובדתי שלכם. חשוב מאוד שהסיפור העובדתי שלכם יסופר כמו שצריך, ובהתאם לחוק ולפסיקה המנחה בתחום, ובדרך שתתמוך באופן שאתם רוצים להציג אותו, ולפי המסמכים שיש בידכם. זכרו, בסוף, זו הגרסה שתהיו מחויבים אליה לאורך כל ההליך, לכן חשוב שהיא תהיה מדויקת. כל זה הקדמה לפני שאנחנו מדברים על הליך פשיטת רגל.

מה זה אומר הליך פשיטת רגל?

היום, כאמור, ההליך נקרא חדלות פירעון. כאשר מדובר על אחד ממספר הליכים שמתקיימים מול הנושים, בפיקוח גוף כלשהו, למשל בית המשפט במקרה שההליך מתקיים לפי חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי. למה חשוב לדעת את זה? כי מדובר בהליך משפטי לכל דבר, ולכן עורך דין פשיטת רגל, זה הטלפון הראשון שאתם צריכים לעשות כשאתם מבינים שאתם בכיוון להגיע למצב כזה, או שהגעה למצב הזה הוא בלתי נמנע (כי נכנסתם לסחרור כלכלי / נפתחו נגדכם תיקים בהוצאה לפועל / הוטלו עיקולים על חשבון הבנק או המשכורת וכד').

מודעות למצב – המפתח להצלחה!

כפי שפתחנו, הגעה למצב של הסתבכות בחובות כספיים, והצורך בפנייה להליך פשיטת רגל – יכולה לקרות לכל אחד ללא יוצא מן הכלל, וממגוון סיבות רבות. הגעה למצב של פשיטת רגל יכולה להתרחש בעקבות אירוע רפואי פתאומי במשפחה, חוסר תשומת לב לתכנון הכלכלי, או כל סיטואציה אחרת. בסוף, אתם תגיעו למסקנה, שהדרך היחידה להתמודד עם הבעיה בפניה אתם ניצבים היא להיכנס להליך של פשיטת רגל, וזאת כדי להגיע להסדר חובות. שימו לב שלעיתים זה לא מגיע בבת אחת, אלא התדרדרות לאורך זמן, כמו למשל פיטורין, שמשליכים על מצבה הכלכלי של המשפחה, לאחר מספר חודשים ללא עבודה.

או עסק משפחתי שההכנסות שלו יורדות לאורך תקופה. או הזדמנות כלכלית שהייתה נראית מבטיחה, אך לא מומשה לבסוף, למרות שנלקחו עבורה הלוואות שונות, וכך החייב מתחיל "לגלגל" הלוואות מנושים שונים, ובסוף קורס. אז מה עושים? קודם כל, עליכם לעצור, ולזהות שאיבדתם שליטה ואתם צריכים עזרה, אם זה בפעולה עצמאית, ואם זה בהתייעצות עם עורך דין פשיטת רגל. איך מומלץ לפעול עכשיו? מיד נפרט על כך.

אז מה אומר חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי ("פשיטת רגל חוק חדש")?

חשוב לציין שלחוק ישנן 4 מטרות מרכזיות, עליהן נפרט מיד:

מטרה

הסבר

קיצור הבירוקרטיה

לפני שחוקק החוק, הליך פשיטת רגל היה מאוד מסובך ומורכב. החוק החדש, עם השם החדש, אמור לייעל את ההליך, ולפשט את כל הבירוקרטיה המיותרת שהייתה קיימת בהליך.

שיקום

אולי המטרה החשובה ביותר, החוק חוקק מתוך הבנה שהדבר החשוב ביותר הוא לשקם את החייב, ולהחזיר אותו לחיים נורמליים. ברגע שהחייב משלם מיסים, ומשתלב בשוק, הוא כמובן תורם למשק, ובוודאי יכול להתמודד עם חובותיו.

הגנות שונות לצורך פריסת החוב

אחת המטרות היא לדאוג גם לנושים, אחרת לא יהיה להם תמריץ להלוות בעתיד. ולכן החוק החדש מנסה לאפשר לחייב גם להתפרנס בכבוד, וזאת בעזרת הגנות משפטיות כמו עיכוב הליכים, ביטול עיקול המשכורת, וכל זה כדי שהוא יוכל להתחיל לשלם לפחות חלק מהחובות.

הגברת הוודאות

החוק קובע מספר הליכים ברורים במסגרת ההליך הכללי של פשיטת הרגל. כשיש הסדר ברור, הוודאות גדלה יותר, עבור כולם, וכך נשמרת היציבות. הגברת הוודאות מתבטאת למשל, במצב בחקיקה כיום, לפיו חייב יכול לקבל "צו שיקום כלכלי" כבר אחרי שנה אחת בלבד!

אז מה זה אומר בתכל'ס?

המדינה רצתה לאפשר מצד אחד להחזיר חובות, ומצד שני, לשמור על כך שהחייבים לא יקרסו. לשם כך, הסדירה המדינה את הליך פשיטת הרגל החדש, וקבעה זמן מוגדר וקצוב מראש, כדי לאפשר לחייב שיקום כלכלי אמיתי במטרה שיחזור למעגל התעסוקה ולהמשיך לקיים את עצמו ומשפחתו – ללא חובות!. כמובן אחרי שנתנה לו תכנית כלכלית, שפרסה את חובותיו, ואפשרה לו לצאת מהמצב בו היה שרוי.

מה זה אומר שהחייב מקבל הגנה בהליך פשיטת הרגל?

כדי שהחייבים יוכלו לעמוד שוב על הרגליים, המחוקק קבע במסגרת חוק חדלות פירעון (חוק פשיטת רגל החדש) מספר הגנות. למה? כדי שלמשל החייבים יוכלו להתנהל בצורה תקינה ויוכלו למשל למשוך משכורת מחשבון הבנק שלהם, שלא יהיה מעוקל. זה אולי נשמע כפגיעה בנושים מצד אחד, אך מצד שני, זה נותן איזה שהוא פתח להצליח להחזיר לפחות חלק מהחובות. בין ההגנות הקיימים:

  • עיכוב הליכים – החייב מקבל עיכוב של כלל הליכי ההוצאה לפועל. גם אם כבר הוגשה תביעה היא תיעצר, ומדובר בהגנה אל מול כל הנושים בכל התיקים.
  • קיצור תקופת השיקום – החייב נדרש בתקופת שיקום כלכלי, ובשונה מבעבר, בהליך פשיטת הרגל החדש, החייב יכול לקבל צו שיקום כלכלי, כבר לאחר שנה אחת בלבד! מדובר בשורה משמחת מאוד, ואנו כמובן מברכים על כך.

האם כל אחד יכול לפנות להליך פשיטת רגל? ומהם התנאים?

כלל, התשובה היא כן. כל אחד יכול לפנות להליך פשיטת רגל (להרחבה ראו מאמר "מי זכאי להליך פשיטת רגל?"). אולם, חשוב לומר, לא בטוח שהליך פשיטת רגל הוא הנכון ביותר בנסיבות המקרה שלכם. לעיתים פנייה להליך פשיטת רגל תגרום יותר נזק מתועלת, ולכן תשובה שתתאים עבור האחד, לא בהכרח תהיה נכונה עבור האחר. לפני שאתם מרימים טלפון לעורך דין פשיטת רגל, למרות שמומלץ שתעשו זאת מוקדם ככל האפשר, בדקו האם אתם עומדים בתנאי הזכאות שהחוק הגדיר לצורך ההליך.

החוק אף הגדיר, היכן יתנהל ההליך. למשל אם מדובר בחובות מעל 166,627.31 ₪ (מעודכן לשנת 2024), ההליך יתנהל בבית משפט השלום. אם הסכומים אינם גבוהים, וקטנים מסכום זה, ההוצאה לפועל הם אלה שינהלו את ההליך. בכל מקרה, כדי להיכנס בכלל להליך פשיטת רגל, ולקבל הסדר מותאם ליכולות שלכם, היקף חובותיכם צריכים להיות לפחות מעל 53,745 ₪.

אז מה הם שלבי הליך פשיטת הרגל?

בסוף, המטרה היא לקבל צו הפטר בהליך פשיטת הרגל לפי החוק החדש. אז איך זה עובד בפועל?

  1. הגשת בקשה – עליכם להגיש בקשה לפתיחת הליכים. את הבקשה כדאי להגיש לאחר התייעצות עם עורך דין פשיטת רגל, והיא מוגשת לממונה על הליכי חדלות פירעון. כאן, כאמור, יבנה עבורכם עורך הדין את האסטרטגיה הנדרשת, יבחן כמובן את כלל המסמכים, ויאמר לכם אלה מסמכים רלוונטיים. את חשיבות המסמכים הללו כבר הסברנו לעיל, כחלק מהסיפור העובדתי, ולכן ההתייעצות עם עורך דין חשובה מאוד.
    פניה לעיכוב הליכים – חשוב מאוד שכבר בשל זה, תפעלו לפי סעיף 77א לחוק ההוצאה לפועל, ותפנו ללשכת ההוצאה לפועל כדי לבקש עיכוב הליכים זמני, וציינו במפורש שאתם מבקשים עיכוב הליכים זמני למשך 90 יום. בד בבד, תבקשו מהרשם שיבטל את העיקולים השונים, הן ביטול עיקול המשכורת והן ביטול עיקול חשבון הבנק. מעכשיו, כשתחכו לצו פתיחת הליכים, לפחות חשבון הבנק שלכם לא יהיה מעוקל.
  2. המתנה לצו פתיחת הליכים – בשלב זה תצטרכו לחכות בין 30 ל-60 יום, לסיום הטיפול שתלוי בעומס העבודה של הממונה על הליכי חדלות פירעון, כלומר המתנה עד קבלת צו פתיחת הליכים. במסגרת הצו, יקבע הממונה את צו התשלומים, לפי ההכנסות, המצב המשפחתי ועוד. כמובן שהממונה או בית המשפט ימנו לכם נאמן. מה הוא, הנאמן, עושה? עליו לבדוק את התנהלות הכלכלית שלכם. הוא בודק את ההכנסות מול ההוצאות, ועליכם לדווח לו עליהם מדי חודשיים. לאחר מכן, הוא האחראי להמליץ בפני בית המשפט, האם יש לכם מחויבות לשיקום כלכלי.
  3. צו שיקום כלכלי – הצו המיוחל, לאחר שנה של בדיקת הנאמן, מתקבלת ההחלטה הסופית וניתן הצו. הצו מפרט את דרך פריסת התשלומים, וזאת כמובן לפי היכולת של החייב להחזיר. 

למה צריך בכלל עורך דין פשיטת רגל?

אחרי קריאת כל המאמר אתם בטח מבינים שההליכים הללו אף פעם לא פשוטים. תמיד תהיה איזו שהיא מורכבות, שתפגוש הרבה אינטרסים ורצונות אחרים. עורך דין פשיטת רגל, יבחן את נסיבות המקרה, את גובה החוב, ואת מצבכם הפיננסי, ויבנה עבורכם את האסטרטגיה המתאימה לניהול התיק בצורה טובה ויציבה.

אם יש התלבטויות, וזה קורה כדבר שבשגרה ובאופן טבעי, עורך הדין יעזור לכם בבחירת ההליך הנכון, ובעיקר, יהיה שם כדי למנוע מכם לבצע את הטעויות השכיחות, שעלולות לעלות לכם הרבה מאוד כסף. עורך דין פשיטת רגל, ידע בדיוק מהן נקודות התורפה, וכיצד צריך להתמודד איתן, וינחה אתכם מה לעשות. ושוב – ברגע שמסרתם גרסה עובדתית, זו הגרסה שלכם, ואליה אתם מחויבים, לכן השתדלו להימנע מביצוע טעויות בשלב כה ראשוני וחשוב.

איך בוחרים את עורך דין פשיטת הרגל המתאים ביותר עבורנו?

הדרך הטובה ביותר היא למצוא מישהו שיש לגביו המלצות מחברים או קרובי משפחה, שעברו אירועים דומים. כמובן שיכולותיו המקצועיות חשובות מאוד, אך לא פחות חשוב הוא האמון שאתם נותנים בו, והעובדה שבחרתם עורך דין שאתם בוטחים בו, ויודעים שהוא זה שייצג את האינטרסים שלכם בצורה הטובה ביותר.

אז מה לעשות?

לסיכום, לאחר שזיהיתם שאיבדתם שליטה ואתם בסחרור של חובות, הטלפון הראשון צריך להיות לעורך דין פשיטת רגל. הוא ישמע בדיוק מה עובר עליכם, יבחן את המסמכים, ויצג את האופציות שיש לכם. בסוף, ממנו תקבל את תחושת הביטחון והוודאות לפי מה צפוי להיות קדימה. הוא יבנה עבורכם תכנית סדורה ליציאה מהמצב, ייתן הוראות, וינהל את האירוע. אתם לא הראשונים, ולא האחרונים, אז זכרו, לכול מצב, סבוך ככל שיהיה, יש את הפתרון שלו – כנ"ל גם למצב שאתם מצויים בו כעת.

עורך הדין יוכל להסביר לכם מהן האפשרויות שלכם, ומה מבין האפשרויות היא העדיפה ביותר. עורך הדין יוכל לשקף לכן את היתרונות והחסרונות, במקרה הפרטני שלכם, ובכל יכול למזער נזקים עבורכם, ולמקסם סיכויים.

התשובה היא חד משמעית כן. עורך דין העוסק בייצוג חייבים, לרבות בהליכי פשיטת רגל, ידע איך לפעול עבורכם, ובין היתר – לבטל את העיקולים שהוטלו על חשבון בנק שלכם והמשכורת שלכם, וזה חלק מהטיפול המשפטי, ואחד מבין השלבים הראשונים שעל עורך דין פשיטת רגל לבצע עבורכם.

תוכן עניינים

עורך דין אורי גילת
עורך דין אורי גילת

עו"ד אורי גילת מתווה באופן אישי את דרכי הטיפול בכל התיקים במשרד, וזאת ביחד עם צוות עתיר ניסיון וידע, תוך שימת דגש על יצירתיות, בניית אסטרטגיה משפטית נכונה, מחקר משפטי מעמיק ומאבק חסר פשרות עד למיצוי זכויותיו של כל לקוח.

מאמרים נוספים
מי זכאי לפשיטת רגל?
"אין סיכוי שזה יקרה לי!" אך הצורך בהליך פשיטת רגל יכול לקרות לכל אחד. זה יכול להיות בעקבות משבר רפואי פתאומי, כניסת עסק לחובות, או אירוע לא צפוי שהצריך הזרמת כסף רב וגרם לקריסה כלכלית. מה זה אומר הליך פשיטת רגל? מי זכאי לפשיטת רגל? ומהן ההשלכות?

מתמודדים עם חובות?

השלימו פערי ידע | דעו שיש מגוון פתרונות יצירתיים | פנו לייעוץ משפטי  
היערכות נכונה תסייע לכם למזער נזקים, להימנע מטעויות או לפחות לצמצם אותן.

הכנו לכם שלושה מדריכים מרוכזים ופרקטיים לניהול חובות שמותאמים למצבים השונים לצד כללי זהירות חשובים, טיפים לחייבים, ושיטות נפוצות להגנה על הנכסים.

הירשמו והמדריך הראשון ישלח אליכם ישירות לנייד (זמן קריאה: 3 דקות)
תרצו לשוחח עימנו? סמנו בתחתית העמוד או התקשרו. בהצלחה!

מעבר לצ׳אט
💬 צריכים עזרה?
שלום 👋
דברו איתי בוואטסאפ