חייגו לייעוץ:
077-803-5216

סגירת תיק הוצאה לפועל מחוסר מעש

להאזנה:

 

כמה פעמים חשבתם לעצמכם שדברים עוברים מהר מדי? שהזמן רץ? תופתעו לשמוע שיש מקרים שזה יכול להיות לטובתכם. אחד מהמקרים הללו הוא סגירת תיק הוצאה לפועל מחוסר מעש. מה זה אומר בקשה לסגירת תיק מחוסר מעש? מתי תיק הוצאה לפועל יכול להיסגר? איך אני כחייב יכול לגרום לסגירת התיק בעילה של חוסר מעש? ומהי חשיבותו של עורך דין הוצאה לפועל במקרה זה? כל הפרטים במאמר הבא שלפניכם.

 

הוצאה לפועל – המקור בחוק

לפני שמדברים על בקשה לסגירת תיק הוצאה לפועל, ובטח לפני שמדברים על העילות השונות בהן ניתן לסגור אותו, כדאי לדעת מה המקור בכלל למוסד ההוצאה לפועל בחוק. אז המקור הוא חוק ההוצאה לפועל תשכ"ז- 1967. החוק בעצם מכניס את כל הסוגיות הקשורות בנושא למסגרת אחת. מי שאחראי, לפי סעיף 88 לביצוע החוק הוא שר המשפטים, וכמובן שבשל כך הוא גם זה שמתקין את התקנות שרלוונטיות לביצוע החוק.

 

מטרת החוק

המטרה היא פשוט לגרום לכך שהפסיקות שניתנו על-ידי בתי המשפט השונים בישראל – יבוצעו ויקוימו. בעיקר כשמדובר על פסיקות הנוגעות לקנסות או פיצויים שנפסקו לטובת אנשים אחרים או לרשויות השלטון השונות. בנוסף, אם יש לכם חוב כלשהו, או שאתם רוצים לממש המחאה, כלומר שיק, שטר משכנתא ושטר חוב מכל סוג שהוא, תוכלו לעשות זאת בעזרת ההוצאה לפועל.

מי שאחראי על כך בארץ היא רשות האכיפה והגבייה, שלצד אכיפת קנסות, גם אחראית על נושא גביית החובות ותשלום החובות. מנהל ההוצאה לפועל ימונה על ידי שר המשפטים. בנוסף, ישנו תפקיד רשם ההוצאה לפועל, אליו יכולים להתמנות רק אזרחים ישראלים, שעומדים בקריטריונים למינוי שופט שלום, משום שתפקיד הרשם הוא תפקיד "מעין שיפוטי". מכאן נצלול לפרקטיה איך להביא לסגירת התיק בעילה של חוסר מעש, מהי הפרוצדורה ומהן ההשלכות.

סגירת תיק הוצאה לפועל מחוסר מעש
סגירת תיק הוצאה לפועל מחוסר מעש

 

איפה מתקיימים הליכי ההוצאה לפועל?

ההוצאה לפועל עובדת דרך לשכות שונות בכל רחבי הארץ. סך הכל מדובר ב – 29 לשכות הוצאה לפועל, כשבראש כל לשכה עומד מנהל הלשכה. כך, הרשות מאוד נגישה ופתוחה לאזרח באזורים רבים ברחבי הארץ. המעורבים בתיקי הוצאה לפועל נקראים בדרך כלל זוכה, כלומר בעל החוב, וחייב, כלומר, אותו אחד שיש לו חוב כלפי הזוכה, הוא חייב לו כסף. הזוכה הוא בעצם זה שלזכותו ניתן פסק הדין.

 

הגשת בקשה לביצוע בהוצאה לפועל

אם ברצונכם לבצע את פסק הדין שניתן לטובתכם, ואתם חושבים מהי הדרך הטובה ביותר לעשות זאת, עליכם לדעת שההליך מתחיל בפנייה לאחת מלשכות ההוצאה לפועל, שם תגישו את בקשת הביצוע. הליך זה נדרש גם במקרה שאתם רוצים לממש שטר חוב או כל חוב אחר שיש כלפיכם.

לאחר מכן, מנהל לשכת ההוצאה לפועל יעביר לחייב אזהרה שעליו לקיים את פסק הדין, אם לא ישלם יחשב שמתחמק מתשלום החוב. כך בדיוק קובע סעיף 7(א1) לחוק ההוצאה לפועל. כמובן שעם האזהרה עליכם לצרף מסמכים נוספים, כמו למשל פסק הדין או כל הוראה אחרת שמורה על תשלום.

 

אז מה זה אומר שהתחיל הליך הוצאה לפועל?

בפועל, הכוונה שמרגע הגשת בקשת הביצוע, אותה כאמור ביקש הזוכה, מתחיל תהליך שכולל בדרך כלל את תשלום החוב או מילוי פסק הדין, אלא אם התיק ייסגר בשל עילות אחרות, כמו סגירת תיק הוצאה לפועל מחוסר מעש, עילה שעליה נדבר בהמשך.

תוך כדי ההליך, אם החייב לא מבצע את התחייבותו, ההוצאה לפועל יכולה להטיל עליו כל מיני מגבלות, אם זה צו עיכוב יציאה מהארץ, הגבלת שימוש בכרטיסי אשראי, הגבלת קבלת דרכון, ואפילו עיקול נכסים מחשש שאולי החייב יבריח אותם בדרך כלשהי לצד ג' (קרוב משפחה שלו, למשל). שימו לב שהגבלות יכולות להיות מוטלות רק במקרה שסכום החוב עולה על 500 שקל. הרשם לא נדרש להגבלות ספציפיות, ולכן הוא כנראה ישאיר לעצמו את שיקול דעתו אילו הגבלות להטיל, ומתי.

 

עילות לסגירת תיק הוצאה לפועל

בתקנות ההוצאה לפועל, בסעיף 126, מפורטות בדיוק העילות השונות בגינן אפשר לסגור את תיק ההוצאה לפועל:

העילה הסבר
בקשת הזוכה יהיו מקרים שבהם, מסיבות שלו, יחליט הזוכה שהוא מבקש את סגירת התיק.
לאחר תשלום אם החייב שילם את החוב לזוכה, עליו לשלוח הודעה לזוכה, ולאחר 30 יום התיק ייסגר.
יתרה פחות מ -100 ש"ח אם כל החובות שנשארו בתיק עומדים על פחות ממאה שקלים, התיק ייסגר.
סגירת תיק הוצאה לפועל מחוסר מעש על כך נפרט מיד

 

סגירת תיק הוצאה לפועל מחוסר מעש – מה זה אומר?

אם חלפו שנתיים מהזמן האחרון שבו הזוכה קיים פעולה כלשהי בהליך, והזוכה לא ביצע אף פעולה מאז, ניתן לסגור את תיק ההוצאה לפועל בהחלטת רשם בעילה של חוסר מעש, וזאת לפי תקנה 126(ד). לפני לסגירת התיק, ישלח רשם ההוצאה לפועל לזוכה "התראה לפני סגירת תיק הוצאה לפועל מחמת חוסר מעש", וידרוש ממנו לנמק תוך 30 יום מדוע שהתיק לא ייסגר. אם הזוכה לא עונה תוך 30 יום שהוקצבו לו, תיק ההוצאה לפועל ייסגר.

 

ההשלכות של תיק שנסגר בחוסר מעש

במקרה כזה, של תיק רדום בהוצאה לפועל שנסגר מחוסר מעש, יבוטלו כל ההליכים כנגד החייב, אם זה עיקולים שהוטלו כנגדו, ואם זה יתר ההגבלות שהוטלו עליו לרבות ביטול צו עיכוב יציאה מהארץ. שימו לב, יכול להיות שיש לכם אפשרות חוקית לבצע כיום, בהתאם לנתונים הספציפיים שלכם, סגירת תיק או תיקי ההוצאה לפועל הפתוחים נגדכם, בעילה של חוסר מעש, ובגלל שמדובר בהשלכות דרמטיות על מצבכם ועל עתידכם, לא כדאי להשאיר את הדברים כמו שהם, ומומלץ מאוד להתייעץ עם עורך דין שמבין בתחום.

 

מה עושה עורך הדין הוצאה לפועל בבקשת סגירת תיק מחוסר מעש?

אם החייב רוצה לגרום לתיק להיסגר בעילת חוסר מעש בהוצאה לפועל, עדיף לו להיעזר בעורך הדין הוצאה לפועל לאיסוף מסמכים ושאר פרטים שמראים שאכן חלפו שנתיים מאז שהתבצעה פעולה בתיק. עורך הדין ידע כיצד לפעול ועם מי לדבר בלשכת ההוצאה לפועל, במטרה לגרום לכך שהחייב לא יצטרך לשלם את כל החוב, ואין תחליף לעורך דין שקיבלתם עבורו המלצות, שיש לו ניסיון בתחום בדגש על התמחות ספציפית בייצוג חייבים.

שימו לב שסגירת תיק הוצאה לפועל מחוסר מעש היא לא עניין נדיר, וכמעט כל תיק ש"יושב" בארון זמן רב יכול להיסגר. מה שכן, בסוף, בל נשכח שמדובר בהליך מורכב, וצריך לשלוט בתקנות ובחוק – ובדיוק פה מתבטא תפקידו של עורך הדין העוסק בתחום.

התשובה היא כן! במידה והחייב מגלה שלא בוצעה פעולה בתיק במשך שנתיים, באפשרותו לעתור לרשום ההוצאה לפועל, לפי תקנה 126(ד), ולדרוש את סגירת התיק בעילה של חוסר מעש.

יש לפעול במהירות לפני שהזוכה "יתעורר", ולהגיש בקשה מתאימה תוך הגדשת הנימוקים המשפטיים הרלוונטיים, בהתאם לפסיקה הענפה בתחום, ולצרף מסמכים תומכים.

לאחר שנודע לרשם ההוצאה לפועל (בבדיקה שגרתית שערך או בעקבות בקשה שהוגשה על ידי חייב עצמו) שהזוכה לא פעל בתיק במשך שנתיים, הוא רשאי לשלוח לזוכה "התראה לפני סגירת תיק הוצאה לפועל מחמת חוסר מעש", במסגרתה יבקש ממנו להגיש נימוקיו, תוך 30 ימים, מדוע שהתיק לא ייסגר.

במידה והזוכה לא יגיש תגובתו במועד הקבוע, ייסגר תיק ההוצאה לפועל.

שתפו את המאמר:

תוכן עניינים

עורך דין אורי גילת
עורך דין אורי גילת

עו"ד אורי גילת מתווה באופן אישי את דרכי הטיפול בכל התיקים במשרד, וזאת ביחד עם צוות עתיר ניסיון וידע, תוך שימת דגש על יצירתיות, בניית אסטרטגיה משפטית נכונה, מחקר משפטי מעמיק ומאבק חסר פשרות עד למיצוי זכויותיו של כל לקוח.

עו"ד אורי גילת בפייסבוק | עו"ד אורי גילת ביוטיוב | מייל: [email protected]

מאמרים נוספים
צו הבאה בהוצאה לפועל
מה זה אומר צו הבאה במובן של ההוצאה לפועל? מתי משתמשים בו? מי מוסמך להוציא אותו? מה קורה לאחר מכן? איך אפשר לבטל צו הבאה? ולמה מומלץ להתייעץ עם עורך דין כשמדובר בהליך כזה?
חתימת ערבות – כל המידע שצריך לדעת?
מה מעמדו של ערב על חוב? האם לנושים יש סמכות או יכולת לפעול בדרך כלשהי נגדו? ובכלל, בכל הסיפור של חובות וערבות, מהי חתימת הערבות – ואיזה מידע חשוב שנדע בתור חייבים?
כמה צ'קים חוזרים זה חשבון מוגבל?
המשמעות האמיתית של חשבון מוגבל, היא קריסת העסק. לכן, כשהאשראי לא עובר, או כשהצ'קים מתחילים לחזור, צריך לפעול במהירות האפשרית, ואולי אפשר יהיה למזער את הנזק. מה עושים במקרה כזה? כמה צ'קים חוזרים זה חשבון מוגבל? ומה תפקיד עורך הדין במקרה כזה?
ערעור על החלטת רשם ההוצאה לפועל
מה קורה כאשר אנחנו מתנגדים להחלטה של רשם ההוצאה לפועל? כיצד מתנהל הליך ערעור על החלטת רשם ההוצאה לפועל? מה כדאי לדעת? ומה הסיבה המרכזית לפנות לעורך דין הוצאה לפועל במקרים אלו?
"חייב משלם" הוצאה לפועל
המחוקק הגדיר מצב מיוחד, "חייב משלם" בהוצאה לפועל. מה זה אומר? מתי אפשר לבקש להיות מוגדרים ככאלה? ומה הקשר של עורך דין לסיפור?
צו למסירת מידע הוצאה לפועל
מה זה צו מסירת מידע? איך בתור חייבים אנחנו יכולים להתמודד עם זה? ולמה כל כך דחוף להתייחס לזה בכלל כשאין לנו מה להסתיר? איך זה ישפיע עלינו?
מכתב התראה הוצאה לפועל
קיבלתם מכתב התראה הוצאה לפועל? אין לכם מושג מה דורש מכם ההליך עכשיו? מכתב התראה הוא בעצם יידוע של רשות האכיפה והגבייה, שהולכים לגבות מכם את החוב שיש לכם לנושה מסוים. האם יש לכם דרך להתגונן? מה האופציות שעומדות בפניכם? ומה תפקיד עורך הדין בכל הסיפור?
מה אסור לעקל הוצאה לפועל?
מהן אותן הגנות שהחוק קבע עבור כספים ונכסים? ומה אסור לעקל בהוצאה לפועל? ואיך עורך דין יוכל לסייע לכם במקרה של הליכי עיקול בהוצאה לפועל?
טפסים הוצאה לפועל – הסבר ממוקד מעו"ד אורי גילת המייצג חייבים בלבד
אם לכם חובות בהוצאה לפועל, יש כמה טפסים הוצאה לפועל שאתם חייבים להכיר. במאמר זה נסביר בקצרה על טפסים המרכזיים בהוצאה לפועל, ומתי עושים בהם שימוש. כמו כן נתייחס לאפשרויות שיש לכם בתור חייבים, מתי הסדר חובות עדיף, ומתי פנייה להליך חדלות פירעון?
תשלום הוצאה לפועל – עו"ד אורי גילת מסביר "קודם תבדקו ורק אז תשלמו"
רוצים לבצע תשלום הוצאה לפועל? במאמר זה נסביר איך באפשרותכם לשלם תשלום שובר הוצאה לפעול במזומן או בכרטיס אשראי, דרך מערכת ההוצאה לפועל. לאחר מכן נסביר למה חשוב שתבדקו את עצמכם רגע לפני שאתם מבצעים תשלום חוב בהוצאה לפועל (ראו אם המקרה שלכם דומה לדוגמאות שבמאמר)
איחוד תיקים חוק חדש
מה זה בדיוק איחוד תיקים לפי החוק החדש? מה השינוי הדרמטי? מהם החסרונות ואילו הגבלות מוטלות על החייב? כל הפרטים במאמר שלפניכם
רשימת תיקים לחייב – עו"ד אורי גילת מסביר מהן האפשרויות של חייבים
אז מה באמת אתם יכולים לעשות? מהי האפשרות המומלצת ביותר? ומהי רשימת תיקים לחייב בכלל? כל הפרטים, עם הסבריו המלומדים של עורך דין אורי גילת, במאמר שלפניכם.