בדקתם באתר ההוצאה לפועל את שמכם, והוצאתם את המסמך המכונה, "רשימת תיקים לחייב". עכשיו אתם מתלבטים לגבי האפשרויות השונות שעומדות בפניכם בתור חייבים. אז מה באמת אתם יכולים לעשות? מהי האפשרות המומלצת ביותר? ומהי רשימת תיקים לחייב בכלל? כל הפרטים, עם הסבריו המלומדים של עורך דין אורי גילת, במאמר שלפניכם.
המאמר מעודכן לשנת 2025
רשימת תיקים לחייב – מה זה אומר?
אם אתם יודעים שיש על שמכם תיק בהוצאה לפועל, תוכלו, לאחר הזדהות במערכת ההזדהות הממשלתית, להוציא את רשימת התיקים השלמה שעומדת לכם כחייבים. מי יכול להוציא את הרשימה? זה יכול להיות עורך הדין ששכרתם, עובדים סוציאליים איתם התייעצתם, וגם כחייבים ללא ייצוג, אתם רשאים כמובן לעיין. לצורך הוצאת רשימת תיקים בהוצאה לפועל, יש להגיש בקשה ולצרף אליה ייפוי כוח רגיל או ייפוי כוח הוצאה לפועל, המיועד לכך.
מה המידע החשוב שמופיע ברשימת התיקים לחייב?
ברשימת התיקים מופיעים מספר פרטים חשובים, וביניהם: מתי נפתח התיק ובאיזה סכום, ומה החוב העדכני כיום, פרטי התקשרות של עורך הדין המייצג את הזוכה, מספר התיק בהוצאה לפועל, וכמובן שם הלשכה בה מתנהל התיק, האם מדובר בתיק שכרגע באיחוד תיקים, האם התיק פתוח? וכמובן, שם הזוכה עצמו בתיק. יש לציין שהרשימה מציינת גם את סוג התיק, האם מדובר בתיק שנתפח בשל חוב על כביש אגרה, על משכון לרכב, על תביעה כלשהי – כלומר, החלטה של בית משפט, או על שטר כלשהו שלא נפרע.
בנוסף, וזה העיקר, מדובר על מידע הכרחי וחשוב, בעזרתו תוכלו לקבל תמונה ברורה יותר, שתסייע לכם לדייק את הצעדים הבאים שלכם. אנו מחלקים את זה לפעולות מיידיות שיש לבצע, כמו ביטול עיקול חשבון בנק, לצד פעולות המשך, ומיד נתייחס לכך.

איך מוציאים רשימת תיקים לחייב בהוצאה לפועל?
כשאתם נכנסים לאתר השירותים הממשלתי, באפשרותכם להיכנס ללשונית הנקראת "אכיפה, חוק וממשל", לאחר מכן, תבחרו בלשונית "חייבים בהוצאה לפועל". מיד תיפתח שם האפשרות להגיש בקשה לקבלת רשימת תיקים של חייב בהוצאה לפועל. בשלב זה, תצטרכו לסמן האם אתם עורך הדין של החייב, עובד סוציאלי, או החייב בעצמו שאינו מיוצג. לאחר מכן, תצטרכו להזדהות כמובן בעזרת סיסמא, ואז תוכלו להפיק רשימת תיקים בהוצאה לפועל (דוח תיקים לחייב מרוכז). כמובן, שבכל שלב, תוכלו לפנות לעורך דין שעוסק בתחום, והוא יוכל לסייע לכם להגיש את הבקשה, במקרה שהסתבכתם.
מהן האפשרויות השונות שעומדות עכשיו בפני החייב?
יש מספר אפשרויות שעומדות בפני חייב לאחר קבלת רשימת התיקים (דוח תיקים לחייב מרוכז), וחשוב מאוד לבחור את דרך הטיפול, רק לאחר שנערכה שיחת אבחון מסודרת, ובהתאם אליה – כדי שלא יגרם יותר נזק מתועלת. יש לבדוק, למשל, אם יש לחייב זכויות בירושה, פיצויים מעוקלים ממקום עבודה קודם, קרן השתלמות, כמו כן יש לבדוק הכנסות, הרכב המשפחתי ונתונים נוספים. באמצעות בדיקה זו יוכל עורך הדין שלכם להמליץ מה דרך הטיפול הנכונה ביותר עבורכם, ומה היתרונות והחסרונות בכל אפשרות שנבחנת. אז מהן האפשרויות להתמודד עם המצב?
האפשרות | הסבר |
תשלום לפי צו תשלומים הוצאה לפועל (מדובר על בקשה שמוגשת בתיק ספציפי, או בכל תיק בנפרד) | החייב יוכל להגיע למצב שיש לו צו תשלומים בתיקים באופן פרטני לכל תיק. במקרה כזה הוא ישלם עבור כל תיק בנפרד. במקרה כזה מומלץ מאוד לבחון במקביל את צווי התשלומים עבור התיקים השונים, כדי לא להגיע למצב שהחייב לא עומד בתשלומים השונים בתיקים השונים. מומלץ לבצע תחשיב ולבדוק, ורק לאחר מכן להגיש את הבקשה לצו תשלומים. |
הגשת בקשה לאיחוד תיקים לפי החוק החדש (תיקון 68 לחוק מיום 9.2.2023) | ברירת המחדל בהוצאה לפועל היא שיש לבצע תשלום עבור כל תיק, בנפרד. ועדיין, לחייבים יש את האפשרות לפי חוק, להגיש בקשה לאיחוד תיקים. במצב כזה, החייב לא יצטרך לשלם צו תשלומים בנפרד לכל נושה, אלא צו תשלומים אחד, מוסדר מראש, לכל התיקים. מה היתרון באיחוד תיקים? ריבוי של צווי תשלומים, שאינם קשורים זה לזה, כנראה לא יאפשר לחייב לעמוד בפועל בתשלומים שנקבעו או יקבעו לו – ולכן זה מראש נועד לכישלון. לכן תשלום אחד קבוע, עבור כל התיקים, שמתחשב גם ביכולותיו של החייב, יאפשר התמודדות נכונה יותר בנסיבות בעניין. כך, בתור חייבים תקבלו עיכוב הליכים, כל עוד אתם עומדים בצו התשלומים שנקבע לכם. |
הגשת בקשה להליך חדלות פירעון | כמובן שיש אפשרות בתור חייבים גם להבין שאין לכם סיכוי לעמוד בתשלומי החובות הללו, ולהגיש בקשה לחדלות פירעון לפי חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי. אם סכום החובות שלכם נמוך יחסית, כלומר, מתחת ל- 172,334.81 ₪ (סכום מעודכן לשנת 2025), תוכלו להגיש בקשה לחדלות פירעון אצל רשם ההוצאה לפועל. אם הסכומים יותר גבוהים, עליכם להגיש את הבקשה דרך הממונה על חדלות פירעון, וההליך יתנהל בבית משפט שלום. בסוף, לאחר הליך, תקבלו בתור חייבים צו הפטר על החובות. כמובן, שדרך זו מורכבת יותר, ולפני שאתם מחליטים ללכת בכיוון הזה, מומלץ מאוד להתייעץ עם עורך דין שמומחה בתחום ההוצאה לפועל וחדלות פירעון. |
הסדר חובות (הליך שנעשה ביוזמת החייב, במטרה להגיע למתווה מוסכם) | אם יש לכם דרך לגייס כסף, בין אם זה מקרובי משפחה, ובין אם זה אחרי מכירת נכסים שונים שיש בידיכם, או מימוש כספים שלכם (כמו פיצויים או תגמולים), באפשרותכם לפעול בכיוון של הסדר חובות. שימו לב, ניתן לבצע הסדר חובות קולקטיבי מול כלל הנושים, או הסדר חוב בכל תיק ותיק בנפרד, לרבות הסדר חלקי, מותנה וכו'. (אין מניעה שתפעלו באופן עצמאי, אך מומלץ לפנות לנושים רק לאחר שיחת אבחון מצבכם, מבחינה משפטית וכלכלית, כדי שלא "תישרפו את ההצעה"). |
אז מה תפקידו של עורך דין להוצאה לפועל בסיפור?
בסוף, יש לכם כרגע התלבטות בעניין משפטי, ששלוב בו גם שיקול כלכלי (בהתאם לנסיבות). אם מדובר במשהו שאתם יכולים "להשתלט" עליו, למשל חוב נמוך, שלמו וסיימו את הסיפור. אך אם יש נגדכם חובות בהיקף גבוה, או מספר תיקים, מומלץ לפנות לעורך דין והוא יסייע לכם למצוא את הדרך הטובה ביותר כדי לסיים עם החובות הללו.
אז אם הגעתם לשלב שאינכם יודעים כיצד לפעול, ומרגישים שאתם זקוקים לליווי מקצועי, מומלץ לפנות להתייעצות עם עורך דין שמבין בתחום. עורך דין שמבין בהוצאה לפועל, ידע לספר לכם על מקרים דומים שהיו לו, ידריך אתכם מה לעשות ומתי, יסביר לכם מה צפוי להיות, ממה להימנע, וילווה אתכם כדי שתוכלו להתמודד עם החובות בצורה מיטבית.
איך בוחרים את עורך הדין המתאים?
הכרחי מאוד לבחור עורך דין שמתמחה בייצוג חייבים, הן בהליכי הוצאה לפועל, והן בהליכי חדלות פירעון, ועדיף כזה שקיבלתם עליו המלצה מבני משפחה או חברים. המלצה ממכר שמעריך אתכם ואת עורך הדין, זו הדרך הנפוצה והמומלצת ביותר לטעמינו. ובסוף, בחרו מישהו שתדעו שאתם יכולים לסמוך עליו, מישהו שנוצר ביניכם קשר, ואתם מרגישים בטוחים להפקיד את עתידכם הפיננסי בידיו.